Kawa arabica a robusta - różnice
Każdy miłośnik kawy przynajmniej raz zetknął się z rozróżnieniem między arabicą a robustą. Te dwa rodzaje ziaren kawy mają wpływ nie tylko na smak, ale także na moc zaparzonego napoju. Sprawdź, czym dokładnie się od siebie różnią.
Kawa arabica – co to znaczy?
Kawa arabica wykonana jest z ziaren, które rosną w środkowych rejonach Afryki, na plantacjach w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w niektórych częściach Azji. Ten rodzaj kawy zdecydowanie dominuje na światowym rynku i stanowi aż dwie trzecie wszystkich ziaren sprzedawanych w sklepach i kawiarniach. A czym wyróżniają się ziarna arabiki? Z wyglądu są one płaskie i bardzo regularne. Ich charakterystyczną cechą jest pęknięcie w kształcie litery „s”, które przebiega przez środek każdego z nich. Kawa arabica charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, ale jednocześnie dużą delikatnością smaku. Znajdziemy w niej mniej więcej 1-1,5% kofeiny, dlatego pobudzenie, które zapewnia, również można określić jako delikatne. Arabica to kawa przeznaczona dla osób, które uwielbiają delektować się jej smakiem.
Robusta, czyli potężna dawka kofeiny
Kawa arabica a robusta - czym się różnią?
Robusta i arabika to rodzaje ziaren kawy, które różnią się od siebie na wielu poziomach. Uprawa arabiki jest bardziej wymagająca, z kolei ziarna robusty są bardziej odporne na warunki atmosferyczne i mogą być uprawiane na niższych partiach terenu. Ziarna różnią się od siebie także wyglądem. Kawa robusta ma ziarna mniejsze w mniej regularnym kształcie, właśnie dlatego te dwa rodzaje kawy można odróżnić już na pierwszy rzut oka.
A jakie różnice my jesteśmy w stanie dostrzec? Przede wszystkim dotyczą one smaku i stopnia pobudzenia. Arabica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a stopień pobudzenia, jaki nam zapewnia, również jest bardzo delikatny. W przypadku robusty mamy natomiast do czynienia z bardziej intensywnym smakiem, a większa ilość kofeiny sprawia, że pobudzenie także jest bardziej intensywne.
Na rynku znajdziemy zarówno kawy, które skomponowane są z samej arabiki czy robusty, jak i mieszanki w różnych proporcjach. Właśnie dlatego każdy może dopasować swoją poranną kawę do własnych potrzeb i gustu. Osoby, które cenią sobie mocne pobudzenie i intensywny smak z pewnością wybiorą kawy z przewagą robusty. Dla koneserów delikatnego smaku najlepszym wyborem będą zaś mieszanki z przewagą arabiki.