Kawa arabica a robusta - różnice
Każdy miłośnik kawy przynajmniej raz zetknął się z rozróżnieniem między arabicą a robustą. Te dwa rodzaje ziaren kawy mają wpływ nie tylko na smak, ale także na moc zaparzonego napoju. Sprawdź, czym dokładnie się od siebie różnią.
Kawa arabica – co to znaczy?
Kawa arabica wykonana jest z ziaren, które rosną w środkowych rejonach Afryki, na plantacjach w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w niektórych częściach Azji. Ten rodzaj kawy zdecydowanie dominuje na światowym rynku i stanowi aż dwie trzecie wszystkich ziaren sprzedawanych w sklepach i kawiarniach. A czym wyróżniają się ziarna arabiki? Z wyglądu są one płaskie i bardzo regularne. Ich charakterystyczną cechą jest pęknięcie w kształcie litery „s”, które przebiega przez środek każdego z nich. Kawa arabica charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, ale jednocześnie dużą delikatnością smaku. Znajdziemy w niej mniej więcej 1-1,5% kofeiny, dlatego pobudzenie, które zapewnia, również można określić jako delikatne. Arabica to kawa przeznaczona dla osób, które uwielbiają delektować się jej smakiem.
Robusta, czyli potężna dawka kofeiny
Robusta to nieco mniej popularny gatunek kawy, który wciąż jest jednak spotykany na rynku – zarówno w mieszankach, jak i pojedynczo. Nazywana również kawą kongijską pochodzi z Afryki, jednak uprawiana jest także w innych rejonach świata – najczęściej w tych leżących w strefie równikowej. Warto wspomnieć, że uprawa robusty jest prostsza od uprawy arabiki, ponieważ wzrastające ziarna nie są tak wymagające i mogą przetrwać w cięższych warunkach. Tym, co jest istotne dla konsumenta, a co wyróżnia robustę, jest jej smak i moc. Kawa zaparzona z ziaren robusty jest intensywna i charakteryzuje się nieco gorzkawym smakiem. W tym rodzaju ziaren znajdziemy od 2 do 2,7% kofeiny.
Kawa arabica a robusta - czym się różnią?
Robusta i arabika to rodzaje ziaren kawy, które różnią się od siebie na wielu poziomach. Uprawa arabiki jest bardziej wymagająca, z kolei ziarna robusty są bardziej odporne na warunki atmosferyczne i mogą być uprawiane na niższych partiach terenu. Ziarna różnią się od siebie także wyglądem. Kawa robusta ma ziarna mniejsze w mniej regularnym kształcie, właśnie dlatego te dwa rodzaje kawy można odróżnić już na pierwszy rzut oka.
A jakie różnice my jesteśmy w stanie dostrzec? Przede wszystkim dotyczą one smaku i stopnia pobudzenia. Arabica charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, a stopień pobudzenia, jaki nam zapewnia, również jest bardzo delikatny. W przypadku robusty mamy natomiast do czynienia z bardziej intensywnym smakiem, a większa ilość kofeiny sprawia, że pobudzenie także jest bardziej intensywne.
Na rynku znajdziemy zarówno kawy, które skomponowane są z samej arabiki czy robusty, jak i mieszanki w różnych proporcjach. Właśnie dlatego każdy może dopasować swoją poranną kawę do własnych potrzeb i gustu. Osoby, które cenią sobie mocne pobudzenie i intensywny smak z pewnością wybiorą kawy z przewagą robusty. Dla koneserów delikatnego smaku najlepszym wyborem będą zaś mieszanki z przewagą arabiki.